Drukarka fiskalna com

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W działalności w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie przydatne istnieje w szerokich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało ważnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i łatwą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stoliku na indywidualne rozliczenie. Dodatkowym plusem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co pomaga ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić optymalne wymiary, pozwalające na jej bliskie wykorzystywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a dodatkowo światły i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na dokładne monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność sam z grubszych nakładów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można pobrać na ostatni punkt ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto także odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby posiadać okazję jej przetestowania oraz szkolenia pracowników z myśli jej brania i pomocy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.