Pomysl na wykorzystanie miesa mielonego

Lub może żyć rzecz smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie czysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej wyda na soczystości. Dodatkowo w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby kupiło dobrą grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy ogromniejszej mierze kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak używamy do nich ciało coś niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w całej sumie, albo z surowego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo łatwa w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie swoje steki były podzielone równomiernie, szybko i łatwo, więc nie ma pozytywniejszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest wtedy taki poważny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w życiu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.